Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „НОВОСАДСКИ МАГИСТРАТ“

Свeчaнa прoмoциja књигe "Нoвoсaдски мaгистрaт" у издању Прометеја oдржaна је у Свечаној сали Градске куће. Нa прoмoциjи су сe присутнимa oбрaтити члан Градског већа за културу Вања Вученовић, издaвaч Зoрaн Кoлунџиja, Душкo Бoгдaнoвић, др Љубoмиркa Кркљуш, Лaзaр Кузмaнoв и aутoри Дoнкa Стaнчић и Mишкo Лaзoвић.

- Ова књига има велики значај за град Нови Сад. Ово је прво право и свеобухватно сведочење настанка новосадског Магистрата, односно данашње Градске куће, као и функционисања градске управе пре његове изградње, а говори и о томе колико је он тога донео граду Новом Саду и градској администрацији. Ове године се навршава 120 година од одржавања прве седнице Већа у овом здању и ми смо то на прави начин обележили, а ово је исто један од начина да укажемо на значај овог здања. Градска кућа данас није само политичко седиште градске управе и власти, него све више и седиште где се дешавају различита културна и научна дешавања, и зато овај простор постаје све битнији на мапи Новог Сада – рекао је члан Градског већа за културу Вања Вученовић.

Аутор књиге Донка Станчић осврнула се на начин настанка ове монографије. По њеним речима иза ове књиге стоји велики истраживачки рад, како ње саме тако и њеног колеге Мишка Лазовића. Она је истакла да је коначно решен проблем ауторства Градске куће и њене декорације, као и то да су у књизи прецизиране многе ствари везане за њену изградњу.

Оснивач издавачке куће Прометеј Зоран Колунџија захвалио се градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу на исказаној финансијског подршци при реализацији тог пројекта,  и како је рекао, Град је још једном показао да спроводи одговорну културну политику која га приближава титули Европске престонице културе 2021. године.

Нови Сад, 22. децембар 2015. године