Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОГРАМ НОМУС-а

Програм фестивала уметничке музике ''Новосадске музичке свечаности'', који ће бити одржан од 20. до 28. априла у Новом Саду, представљен је на конференцији за новинаре у Градској кући. Саговорници новинарима били су члан Градског већа за културу Далибор Рожић, уметнички директор НОМУС-а Марија Адамов и главни и одговорни уредник тог фестивала Милан Радуловић, а модератор је била програмски сарадник у Музичкој омладини Миа Дорошки. Далибор Рожић изјавио је да је за Град велика част што је домаћин најзначајнијег међународног фестивала уметничке музике у Србији, и да је НОМУС сигурно био један од најјачих адута Града за освајање титуле Европске престонице културе за 2021. годину.

- Овог априла та манифестација слави 42. рођендан што необориво сведочи о квалитету програма, озбиљности организације и бескомпромисној концепцији фестивала на који сви Новосађани могу да буду поносни. Пред нама је још једно издање НОМУС-а и уверен сам да ће тринаест програма које ће извести најврснији уметници из наше земље и целог света оставити упечатљив траг и пружити прилику поштоваоцима музике да уживају – нагласио је Рожић.

Како је речено на конференцији, уметнички вредни, разноврсни и занимљиви програми биће реализовани у Синагоги, Градској кући, Српском народном позоришту, у Музеју савремене уметности Војводине и на Академији уметности. Концерте ће приређивати неки од највећих уметника и ансамбала светске музичке сцене пореклом из наше земље, али и из Велике Британије, Немачке, Пољске, Мађарске, Сједињених Америчких Држава, Израела, Француске и Словачке.

Нека од имена која је споменула Марија Адамов, а која ће се представити публици овогодишњег Фестивала су Фреди Кемф и Војвођански симфонијски оркестар, који наступају на самом отварању манифестације, потом Стефан Миленковић и Симфонијски оркестар Академије уметности у Новом Саду, али и мутлтимедијални уметник из Србије Владимир Лабат Ровњев светском премијером дела под називом ''Свечулни трагови светлости''.

Одговорни уредник Фестивала Милан Радуловић најавио је да ће се НОМУС са три садржаја овога пута представити у Београду у Коларчевој задужбини, али и на ''Сомборским музичким вечерима'' и то наступом Стефана Миленковића и Симфонијског оркестра Академије уметности у Новом Саду. Он је такође истакао богат пратећи програм у виду мајсторских курсева и трибина. Посебна занимљивост предстојећег Фестивала је и наступ израелског уметника Ави Авитала (мандолина) који ће у Синагоги наступити заједно са камерним оркестром из Берлина, а због специфичности историје концертног простора и народа из којих потичу уметници том догађају присуствоваће амбасадори Израела и Немачке. Комплетан програм Фестивала доступан је на интернет презентацији Музичке омладине Новог Сада http://www.muzickaomladina.org/

Нови Сад, 11. април 2017. године