Читај ми

ПРЕДСТАВЉEН ПРИРУЧНИК ЗА ДЕЛОВАЊЕ САВЕТА ЗА БЕЗБЕДНОСТ У ГРАДОВИМА И ОПШТИНАМА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је представљању Приручника за деловање Савета за безбедност у градовима и општинама. Настојећи да подстакну и унапреде сарадњу и институционално партнерство локалне самоуправе и полиције, зарад веће безбедности грађана и имовине, Стална конференција градова и општина, МУП и ОЕБС (Организација за европску безбедност и сарадњу) су крајем 2015. године заједно објавили Приручник за деловање савета за безбедност у градовима и општинама.

- Константна сарадња између полиције и градске управе је неопходна, јер иако нисмо хијерархијски подређени или надређени једни другима, ми смо природни партнери и прве адресе једни другима у свакодневном функционисању. Добро је да се и на овај начин кренуло са радом на овом сложеном пројекту подизања свести о безбедности, који је покренула Стална коференција градова и општина, у сарадњи са ОЕБС-ом и МУП-ом. Циљ ове панел дискусије, на којој заједнички учествују представници локалне самоуправе и представници Полиције, јесте да се фокусирамо на што боље функционисање локалних Савета за безбедност, односно да увидимо позитивне и негативне примере из праксе и покушамо да радимо на отклањању потешкоћа на које наилазимо. Колико год постоје неке специфичности по општинама, такође су уочљиви и заједнички именитељи који спадају у проблематику безбедности и добро је што су они сада унифицирани, односно обједињени у овом приручнику. Заједнички циљ нам је да обезбедимо што боље услове за живот и рад свих грађана, посебно по питању сигурности и безбедности. Зато се надам се да ће и рад тела из те области који функционише на нивоу нашег града, бити унапређен захваљујући овом Приручнику и данашњем скупу - рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић је истакао да је безбедност у локалним заједницама неопходно организовати тако да се у то питање укључи што је могуће већи број учесника.

- Сарадња између локалне полиције и саме локалне заједнице не треба да се сведе само на комуникацију начелника Полиције и градоначелника, већ у тај круг треба да уђу сви релевантни чиниоци који могу да допринесу, попут невладиних организација, медија, сектора образовања итд. Они су ту да препознају које су то опасности у њиховој заједници и да дођу до заједничког решења, како би се ниво безбедности подигао – рекао је Ђорђе Станичић.

У име Мисије ОЕБС-а обратио се  руководилац Програма за рад полиције у заједници Стефан Вреденмарк.

- Ми смо подржали креирање овог Приручника, јер је тема безбедности веома значајна. На овим питањима се и раније радило у Србији, а ово је само једна уобличена форма те сарадње. У Новом Саду данас имамо пето од седам регионалних представљања Приручника у коме се промовише заједнички рад између локалне самоуправе и Полиције, као и осталих фактора на нивоу локалне заједнице по питању безбедности – рекао је Вреденмарк.

Том приликом, у презентацији за локалну самоуправу и полицију на локалу, поздравну реч поред градоначелника, упутили су и помоћник начелника Управе полиције Александар Василијевић и генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић. Дискутовало се о моделу локалних савета за безбедност у Србији, методама у раду локалног Савета за безбедност, односу и сарадњи локалне самоуправе и полиције, а представљени су и примери рада полиције у граду.

Нови Сад, 15. март 2016. године