Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕНА ЕДИЦИЈА „СРБИЈА ОД 1914. ДО 1918.“

Поводом Дана ослобођења Новог Сада 1918. године и стогодишњице Првог светског рата, у издању ИК "Прометеј" и Радио-телевизије Србије објављено је 10 књига едиције "Србија од 1914. до 1918". Представљању едиције присуствовао је члан Градског већа за културу Вања Вученовић који је истакао да тај догађај представља битан сегмент обележавања ослобођења града у Првом светском рату и уласка српске војске у Нови Сад.

- У години многих јубилеја, један од најзначајнијих је свакако и стогодишњица од почетка Првог светског рата, а ова едиција на изузетан начин доприноси афирмацији Србије и српског народа у том периоду. Желим да честитам Издавачкој кући „Прометеј“ и Радио-телевизији Србије на овом подухвату који има велики значај за историографију Србије, а наш задатак и наша обавеза је да снажно подржимо сваки пројекат који представља праву истину о нашем народу  – изјавио је Вања Вученовић.

На промоцији едиције у Градској кући говорили су и др Ђорђе Ђурић, др Милош Ковић, др Слободан Бјелица, Драган Инђић и директор ИК „Прометеј“ Зоран Колунџија који је објаснио да су објављивањем ове едиција откривене књиге, најкомпетентнијих аутора које су у ранијем периоду биле заборављене.

-Наша намера је била да широј јавности на занимљив и разноврстан начин представимо Први светски рат и улогу Србије у њему. Припремајући едицију суочили смо се са великом непажњом историографије и државе, у периоду између два рата и после Другог светског рата, када се указивање на допринос српске војске и жртве нашег народа сматрало национализмом- рекао је Колунџија.

Едиција "Србија од 1914. до 1918." добитник је престижне награде „Издавачки подухват 2014“. Према мишљењу стручног жирија протеклог Сајма књига у Београду, у мноштву књига које тематизују Први светски рат издвојила се ова десетотомна едиција која својим документарним, историјским и културним доприносом заокружује тај велики историјски, политички и војни сукоб истичући у први план доживљај рата. Едицију чини 10 књига: 14. Велики рат; Србија 1914-1918 ратни циљеви; Србија у Првом светском рату; Распеће српског народа у Срему 1914.; Србија у рату 1914 -1916.; Српски ратови; Српска писма из светског рата 1914-1918.; Срби на Корзици; Проклети са азинаре и Гаврило Принцип: документи и сећања.

Нови Сад, 9. новембар 2014. године