Читај ми

ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ НА СПОМЕНИК КЕТРИН МЕКФЕЈЛ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно са Њ.Е. амбасадором Велике Британије Денисом Кифом положио је венце на споменик др Кетрин Мекфејл у Сремској Каменици. Др Кeтрин Mекфејл била је британска лекарка и добротворка кoja je, измeђу oстaлoг, 1934. гoдинe oснoвaлa дeчjу бoлницу у Срeмскoj Кaмeници.

- Кетрин Мекфејл била је хумани великан који је неизмерно задужио наш град. Она је велики део живота посветила управо нашој земљи и народу. Наш град је задужила након што је у Сремској Каменици основала први дечји санаторијум за лечење туберкулозе костију и зглобова. Управо је то и круна њеног рада. Својом хуманошћу, та храбра лекарка, задужила нас је за сва времена – болница у Сремској Каменици све Новосађане и даље подсећа на њено бесмртно дело – а истовремено, за све нас представља наук како да очувамо заједничку сарадњу без обзира на тешкоће и проблеме. Чак и у данашње време, које пред човечанство ставља многобројне препреке и изазове, постоје они који су спремни да, без обзира на евентуалне успутне тешкоће, смогну снаге и наставе у духу оваквих примера светле традиције сарадње и пријатељства. Управо је то и највећа порука животног дела Кетрин Мекфејл – професионализам, доброчинство, хуманост и истрајност, као универзалне вредности које нам дају мотив и снагу да истрајемо и повезујемо Србију и Велику Британију, остварујемо и унапређујемо сарадњу – рекао је градоначелник Вучевић.

Амбасадор Велике Британије Денис Киф истакао је да му је велика част што је данас имао прилику да ода почаст да положи венце на споменик др Кетрин Мекфејл.

-Ово је четврта станица скромног ходочашћа коју смо посетили, и намера нам је да за четири године обиђемо сва она места у Србији у којима постоје трагови боравка и сарадње заједничког живота Британаца и Срба из периода Првог светског рата. Храбре британске жене промовисале су најбоље људске вредности у тим страшним данима за целу Европу баш као што ми сада заједно промовишемо европске вредности - нагласио је амбасадор Киф и захвалио градоначелнику, грађанима Сремске Каменице и Србије што негују заједничко пријатељство.

Нови Сад, 27. новембар 2014. године