Читај ми

ПОКРАЈИНА И ОСАМ ГРАДОВА ВОЈВОДИНЕ ЗАЈЕДНО КА МЕЂУНАРОДНОЈ ПРОМОЦИЈИ РЕГИЈЕ

У циљу презентације инвестиционих потенцијала АП Војводине одржан je састанак на којем је потписан Споразум о сарадњи чија је сврха реализација иницијативе Покрајинске владе о њеном заједничком наступу са осам локалних самоуправа са статусом града на значајним међународним сајамским манифестацијама инвестиционог карактера. Састанку су присуствовали градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, као и градоначелници Суботице - Богдан Лабан, Панчева - Саша Павлов, Зрењанина - Чедомир Јањић, Сомбора - Душанка Голубовић, Сремске Митровице - Владимир Санадер, Кикинде - Павле Марков и Вршца - Драгана Митровић.

- На састанку је већ предложен распоред активности од стране Покрајинске владе везан за наступе локалних самоуправа на предстојећим сајамским манифестацијама међународног карактера, тако да је начелно преостало да се утаначе детаљи. Разговарали смо о промотивном наступу наших градова у најразличитијим областима привредног потенцијала, од ауто-мото индустрије, до пољопривреде и туризма. Нас осам локалних самоуправа, оснажени подршком Покрајинске владе, свакако на много бољи начин можемо да представимо овај део Србије, него појединачно, и Град Нови Сад је веома поносан што је део те замисли. Нико од нас појединачно, не може да буде атрактиван неком страном инвеститору, као што сви заједно можемо. Надам се да ћемо имати још много оваквих састанака и договора како бисмо дефинисали наредне кораке. Ми смо искористили овај сусрет да разговарамо и о различитим проблемима са којима се војвођански градови сусрећу, а увек је корисно чути колеге и директно разменити искуства. Са нестрпљењем чекамо реализацију свега договореног како бисмо конкретно, на најбољи начин, представили све потенцијале ових градова на европском и светском тржишту - рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић истакао је да је Србија добро место за улагање, као и Војводина, тако да је циљ да се изнађе начин да се градови потенцијалним инвеститорима покажу у најбољем светлу и да кроз модел учешћа на сајмовима, привуку што више инвестиција. 

- Услови за улагање су добри, имамо развијене радне и привредне зоне, инфрасруктура се убрзано развија, поседујемо квалитетну радну снагу, имамо научне институте и можемо много тога да пружимо. Из тог разлога смо и формирали Развојну агенцију Војводине која ће да координира читав процес, и удружили знање и средства Покрајинске владе и осам градова, да бисмо ту презентацију спроводили на најбољи могући начин – нагласио је Ђорђе Милићевић.

Потписници споразума су се обавезали да током године заједнички наступају на међународним сајамским манифестацијама од значаја за презентовање привредног потенцијала АП Војводине и привлачење инвестиција, a према годишњем календару манифестација. Координатор и организатор заједничког наступа биће Развојна агенција Војводине, док ће Покрајинска влада формирати радну групу за праћење реализације Споразума.

Нови Сад, 30. новембар 2017. године