Читај ми

ПОЧЕО МЕЂУНАРОДНИ СИМПОЗИЈУМ „ДРАМСКО ДЕЛО БРАНИСЛАВА НУШИЋА – ТРАДИЦИЈА И САВРЕМЕНОСТ“

Члан Градског већа за културу Вања Вученовић поздравио је присутне на свечаном отварању Међународног симпозијума „Драмско дело Бранислава Нушића - традиција и савременост“ који се одржава у Матици српској.

- У години великих јубилеја, ми обележавамо и 150 година од рођења Бранислава Нушића. Тим поводом, организован је овај симпозијум, који Град Нови Сад подржава и на тај начин указује дужну пажњу оним великанима који су задужили српску књижевност и културу. Сигуран сам да ће данашњи симпозијум бити плодотворан и да ће на прави начин ставити акценат на самог Нушића и на његово дело - изјавио је Вања Вученовић.

Међународни симпозијум „Драмско дело Бранислава Нушића - традиција и савременост“ организује Стеријино позорје, у сарадњи са Матицом српском и Српском академијом наука и уметности, поводом стопедесетогодишњице рођења Бранислава Нушића.

- Наш задатак је да бринемо о традицији, јер само на тај начин можемо говорити о будућности. Чињеница је да Бранислав Нушић стоји на самим почецима савремене комедиографије и драматургије и ово је начин да му се одужимо за све оно што је учинио за развој драме, позоришта и књижевности уопште– нагласио је Мирослав Мики Радоњић.

Симпозијом је започео уводном беседом Душана Ковачевића који је истакао да је симпозијум само делом везан за Нушићева дела, по којима га памтимо и да његов живот, који је јавности мало познат, говори о нашој историји и друштвеним збивањима у којима је учествовао.

Том приликом, Душану Ковачевићу је уручена и статуета, део награде која се додељује за нарочите заслуге за унапређење позоришне уметности, а коју је овај драмски писац и академик освојио на Фестивалу „Стеријино позорје“ 2000. године.

Нови Сад, 20. новембар 2014. године