Читај ми

ОТВОРЕНА КУЛТУРНА СТАНИЦА ''СВИЛАРА''

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, председник Покрајинске владе Игор Мировић и директор Фондације „Нови Сад 2021 - Европска престоница културе" Немања Миленковић присуствовали су представљању будућег изгледа креативног дистрикта „Кинеска“, као и отварању нове културне станице „Свилара“.

Новоотворена културна станица ''Свилара'', на месту некадашње фабрике за бојење свиле, представља јединствен, самоодржив центар за друштвене активности, културне садржаје и креативно изражавање. Пводом отварања тог простора уприличена је и изложба уметнице Гале Чаки, која је окупила 14 сликара из целог света, а поред изложбе публика ће моћи да види и инсталације аустријског уметника Герхарда Флекача који на различите начине истражује свилу.

- Данас обележавамо 74 године од ослобођења Новог Сада од фашизма, од дана када су нам наши преци изборили право на будућност. Стварањем нових садржаја показујемо да верујемо у будућност и да имамо способност да нашој деци омогућимо услове за даљи развој. Срећан сам што се идеје, које смо презентовали пре пар година и које су посматране са сумњом, данас реализују. Пре 44 године неко је затворио ову фабрику, а ми је сада отварамо са новим садржајем и вредношћу, и овако уједињени, много брже и лакше решавамо ствари. Овај пројекат је коштао 62 милиона динара без пдв-а, 65 посто новца обезбедила је Влада Србије, а преосталих 35 посто Град Нови Сад – нагласио је градоначелник Вучевић и захвалио се Влади Републике Србије, као и грађанима алмашког краја и Подбаре, без чије подршке, како је оценио, не би било успеха.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић истакла је да ће се Србија у четвртој индустријској револуцији представити као земља која ствара.

- Развој ових пројеката је део платформе Србија ствара (Serbia creates) која афирмише вредности савремене Србије, признате у свету по својој креативности и иновтивности у свим секторима привреде и на свим нивоима друштва. Овај концепт има за циљ да препозна и подржи уметничко и свако друго стваралаштво, са посебним акцентом на промоцији тог стваралаштва у земљи и свету, са циљем промене имиџа наше земље. Креативци и иноватори су наш највећи извозни потенцијал и наша развојна шанса за 21. век – истакла је Ана Брнабић.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је да су Покрајинска влада, Град Нови Сад, Фондација „Нови Сад 2021 - ЕПК" и РТВ Војводина, постигли договор да се започне реализација још једног новог, важног пројекта. Реч је о адаптацији објекта Радија Нови Сад и Студија М, у будући музеј 20. века, којим ће управљати Културни центар ''Милош Црњански'' а садржај ће осмислити Фондација, те ће, посебно Студио М, бити много заступљенији у културном животу.

Како је речено приликом презентације, будући креативни дистрикт ''Кинеска'' састојаће се од више објеката у којима ће бити смештени атељеи, концертни и изложбени простори, смештај за учеснике резиденцијалних програма и слично. Према речима Немање Миленковића Пројекат ''Нови Сад 2021 – ЕПК'' одлично је оцењен од стране Европског комесара за културу, а до 2021. године треба да буде отворено шест културних станица чиме домаћи уметници и креативни ствараоци из свих области, али и они из региона и света, добијају ново место и простор за своје стваралаштво, његово представљање у јавности и размену идеја.

Нови Сад, 23. октобар 2018. године