Читај ми

ОДРЖАНА ТРИБИНА О БЕЗБЕДНОСТИ У САОБРАЋАЈУ ЗА ОСОБЕ СТАРИЈЕ ОД 65 ГОДИНА

Трибина о безбедности у саобраћају за особе старије од 65 година одржана је у Плавој сали Скупштине Града Новог Сада. На кампањи посвећеној лицима ове старосне доби протеклих месеци радиле су Агенција за безбедност саобраћаја и компанија „Нинамедиа“.

Трибину је отворио члан Градског већа за саобраћај и путеве Александар Кравић, рекавши да статистика није сјајна и да је најбитније да људи буду реални према себи и својим способностима.

- Изузетно је важно да се људи информишу и да немају предрасуде, да размишљају о себи. Фреквенција саобраћаја је повећана, а људи у трећој доби имају слабије психо-физичке и моторне функције. Статистика није сјајна и зато се боримо да буде боља - рекао је Кравић.

На трибини је у име Агенције за безбедност саобраћаја говорио Бранко Стаматовић, представљајући резултате и статистичке податке истраживања о угрожености у саобраћају лица старијих од 65 година.

Саобраћајни инжењер Зоран Деспотовић указао је присутнима на шта све треба да обрате пажњу као учесници у саобраћају - као возачи, сувозачи, пешаци или бициклисти.

О утицају конзумирања лекова и променама у општем здравственом стању које долазе са годинама у име Дома здравља „Нови Сад“ говорио је виши медицински техничар Ненад Вукас. Према подацима, лица старија од 65 година у Републици Србији чине око 18% укупног броја становништва. Свака четврта особа која је изгубила живот у саобраћајној незгоди припада управо тој групи, што је 25% од укупног броја смртно страдалих.

Грађани старији од 65 година чине 10% особа повређених у саобраћајним незгодама.

Нови Сад је био први у низу од десет градова у којима ће у наредним недељама бити одржане трибине намењене особама старијим од 65 година, а на којима ће говорити представници Агенције за безбедност саобраћаја, саобраћајни инжењери и здравствени радници.

Нови Сад, 9. март 2017. године