Читај ми

ОДРЖАНА ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА ''ЗАСПАНКА ЗА ВОЈНИКЕ'' У НОВОМ САДУ

Филм "Заспанка за војнике" редитеља Предрага Гаге Антонијевића премијерно је приказан у Српском народном позоришту у Новом Саду. У филму, који је урађен по мотивима из "Српске трилогије", главне улоге остварили су Марко Васиљевић, Вук Јовановић, Љубомир Бандовић, Ненад Окановић, Александар Ђурица, Иван Ђорђевић, Марко Гверо, Стефан Радоњић, Небојша Глоговац и други.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Покрајинске владе Игор Мировић обратили су се присутнима уочи новосадске премијере филма ''Заспанка за војнике''.

- Ово је још једна прилика да их се сетимо, и да одамо почаст тим великим људима, нашим прецима, борцима који су своје животе дали у Првом светском рату. Данас, када по 100. пут славимо живот у слободи, овај филм, и ово сећање су омаж свима онима који су за ту слободу заслужни: знаним и незнаним јунацима, нашим ослободиоцима, и онима чији су гробови негде тамо далеко, и онима који су победничким кораком 9. новембра 1918. године умарширали у Нови Сад. Филм ће нам оживети те дане и године, а они који су га већ видели кажу да сав коментар стаје у две речи – патриотска читанка. У времену у којем је неке вредности замаглила брзина новог доба, једна свеопшта комерцијализација живота, желим да нас овај филм подсети на праве вредности, на оно за шта је вредело борити се, и да нове генерације научи o томе шта је истински патриотизам – нагласио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

"Заспанка за војнике" је прича о војницима једне тобџијске батерије у Првом светском рату који су, као и стотине хиљада других, учинили да слава српске војске постане бесмртна. Неки од њих били су младићи којима је то био први рат као главном јунаку Стевану Јаковљевићу, тек свршеном студенту биологије.
Овај филм је његово сећање на ратне другове, али и сећање на пола милиона погинулих српских војника у Првом светском рату, над чијим гробовима цвета мали плави цвет - заспанка.

Нови Сад, 2. новембар 2018. године