Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН РОМСКОГ ЈЕЗИКА

Светски дан ромског језика обележен је 5. новембра једино у Културном центру Новог Сада. Ову манифестацију организовали су: удружење „Рома музика“, удружење грађана   „Романс“ и удружење ромкиња „Амирилис“.

„Светски дан ромског језика обележава се први пут у историји“, истакао је координатор пројекта „Светски дан ромског језика“ Олах Винце. „Неговање ромског значајно је првенствено због припадника ромске заједнице. Наиме, подаци показују да од 15 милиона Рома у Европи и 3 милиона Рома у Јужној и Северној Америци, само њих половина говори ромски. Друга половина не говори свој језик, зато што га не зна или зато што не жели, а све то би требало променити“, додао је Винце и нагласио да би у скоријој будућности, пре свега, требало радити на стандардизацији језика.

Ромолог Фаркаш Иштван сагласан је са овим и напомиње да би се кроз разговоре са стручњацима на интернационалном нивоу, требало озбиљно посветити језику „ Немамо језик који је систематизован, присутан и обликован. Крајње је време да све што буде речено на том језику буде прихваћено као пуноправно јер нам управо то недостаје. Тренутно не можемо да причамо о ромском језику јер тај језик није систематизован, зато је важно да причамо о потреби за ромским језиком и да тежимо споменутој систематизацији“, нагласио је Фаркаш.

Организатори ове прославе рекли су да само стандардизицајом ромског језика може доћи до већег описмењавања Рома и њиховог активнијег учешћа у културном животу, што би довело и до смањења међуетничке дистанце. Такође, организатори су истакли, да би у будућности, могло да се разговара и о томе да ромски језик буде уврштен у школски систем као матерњи језик, а да би такође, након стандардизације, требало размислити и о увођењу овог језика у службену употребу.

Светски дан ромског језика је поред разговора о кључним проблемима са којима се сусрећу Роми, обележен и пригодним уметничким програмом.

Први међународни Дан Рома одржан је у Лондону, од 4 до 8. априла 1971. године, када је званично усвојен термин Ром, као и Декларација против ксенофобије, фашизма, верске и националне нетолеранције. Међутим тек 2008. у Загребу је донета одлука да се слави дан језика са циљем очувања, напоменули су организатори и нагласили да се надају да ће наредне године овај скуп постати интернационалан.

Нови Сад, 6. новембар 2012. године