Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН ДАН УСТАНКА НАРОДА СРБИЈЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је поводом 7. јула - Дана устанка народа Србије положио венце на Спомен гробљу у Новом Саду, а затим и на споменик Новосадском партизанском одреду на Ченеју. Церемонији полагања венаца присуствовали су и представници Градског одбора Савеза удружења бораца НОР-а, представници Војске Србије и организације Резервних војних старешина Града Новог Сада.

- Србија, па наравно и Нови Сад негују и поштују тековине антифашистичке борбе у Другом светском рату, и све оно што су наши преци дали и жртвовали. Жртвовали су оно највредније што имају, многи од њих своје животе, како бисмо ми уживали у плодовима слободе и како би Србија данас могла да се развија, иде напред и буде део слободних европских заједница. Нови Сад никада неће престати да баштини, негује и одаје почаст свима онима који су учествовали у антифашистичкој борби. Такође, морам да напоменем да поред те славне антифашистичке борбе имамо и једну негативну конотацију током Другог светског рата, а то је несумњиво братоубилачки рат међу нашим народима. То је нешто што оптерећује до дана данашњег и нове генерације. Не улазећи у оцену неких историјских догађаја, Србија и њени грађани морају да иду напред, да не буду више заробљени у стегама прошлости и у расправама. Историја ће дати суд о свакоме и сваком покрету, а ми желимо да чувамо нашу слободу и да се више никада не догоди да се међусобно сукобљавамо осим у идејама, у раду и залагању за развој наше државе и за добробит свог народа – рекао је Милош Вучевић.

Командант прве бригаде КоВ бригадни генерал Жељко Петровић истакао је да Војска Србије као један од стубова друштва негује традиције свих ратова који су се водили на просторима наше земље. Према његовим речима, сећање на оне који су својим животом остварили слободу представља обавезу, али и веру у боље сутра.

Дан устанка обележава годишњицу оружане акције Рађевачке партизанске чете Ваљевског партизанског одреда, 7. јула 1941. године, када је код Крупња у Белој цркви Жикица Јовановић Шпанац на сеоском вашару убио два жандарма. Овај празник се данас обележава у организацији Савеза удружења бораца народноослободилачког рата.

Нови Сад, 7. јул 2017. године