Читај ми

ГАЛЕРИЈА МАТИЦЕ СРПСКЕ- ПРЕДАВАЊЕ О ЦАРИЦИ МАРИЈИ ТЕРЕЗИЈИ

ПРЕДАВАЊЕ о
ЦАРИЦИ МАРИЈИ ТЕРЕЗИЈИ И ПОЛИТИЦИ ХАБЗБУРШКЕ ЦАРСКЕ УМЕТНОСТИ
професора Мајкла Јонана

Поштовани,
у уторак, 19. јула 2011. године у 20 часова у Галерији Матице српске (свечани салон), Трг галерија 1, Нови Сад, одржаће се предавање Царица Марија Терезија и политика хабзбуршке царске уметности, Мајкла Јонана (Michael Yonan), професора историје уметности на Универзитету Колумбија у Мисурију, САД.

Професор Јонан, иначе велики заљубљеник у Централну Европу, сваке године неко време борави у Бечу где наставља своја истраживања, али је такође заинтересован и да се упозна са наслеђем везаним за династију Хабзбурга које постоји у нашој земљи. С обзиром да је Галерија Матице српске приредила у мају месецу изложбу Страни портретисти XVIII и XIX века у колекцији Галерије Матице српске, ауторке др Бранке Кулић, на којој су, између осталих, изложени и портрети чланова породице Хабзбурга: царице Марије Терезије и цара Франца I Стефана, цара Јосифа II и његове супруге Изабеле од Парме, које је радио званични портретиста царске породице Јозеф Хикел, ово је права прилика и повод да професор Јонан у Галерији, у окружењу ових портрета, одржи предавање о царици Марији Терезији и политици хабзбуршке царске уметности и представи истоимену књигу која је објављена 2011. године.

„Ово је најфасцинантнија књига објављена о Марији Терезији после дуго, дуго времена. Корисна је за свакога кога интересују Беч, Хабзбурговци, односно, уопште за однос уметности и политике у XVIII веку. Мајкл Јонан је невероватно подстицајан историчар и историчар уметности Централне Европе.“ (Лари Вулф, Њујоршки универзитет).

„Између 1740. и 1780. царица Марија Терезија управља Хабзбуршким царством, вишејезичним конгломератом држава усмерених ка Аустрији. Иако су недавна историјска истраживања истакла наслеђе Марије Терезије, она је и даље остала потпуно искључена из историје уметности упркос значајној улози у обликовању осамнаестовековног европског дипломатског, уметничког и културног развоја. У књизи Царица Марија Терезија и политика хабзбуршке царске уметности, Мајкл Јонан истражује улогу коју материјална култура – сликарство, архитектура, порцелан, вртна скулптура и декоративни предмети - има у формирању монархистичког идентитета ове историјски значајне владарке“.

НАПОМЕНА: Збор адаптације улазног хола улаз у Галерију Матице српске је на службени улаз из улице Мике Антића.