Čitaj mi

U NOVOM SADU OBELEŽEN DAN USTANKA PROTIV FAŠIZMA

Povodom obeležavanja 7. jula – Dana ustanka naroda Srbije protiv fašizma, član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić položio je vence na Spomen groblјe u Novom Sadu, a zatim i na Spomenik Novosadskom partizanskom odredu na Čeneju.

- Ovde smo da ukažemo na značaj tradicije obeležavanja Dana ustanka protiv fašizma i da naglasimo da borci protiv fašizma, kao i sve žrtve pale za slobodu, nikada ne smeju biti zaboravlјeni. Zato danas odajemo počast svim herojima narodnooslobodilačke borbe zahvalјujući kojima mi danas živimo u miru. Oni su vlastitim životima platili cenu slobode, i zaslužuju večno divlјenje i poštovanje.Grad Novi Sad svake godine obeležava ovaj značajan datum, jer samo kroz sećanje možemo novim generacijama predočiti opasnosti koje i dalјe postoje u modernom dobu, iako često menjaju način eksponiranja. Fašizam je najveće zlo istorije i nadamo se da se nikada neće ponoviti. U Novom Sadu gde živi mnogo nacija i naroda, ovaj dan je posebno važan, jer on svojom simbolikom proklamuje borbu za slobodu, jednakost i solidarnost, bez obzira na naciju, veroispovest ili bilo koju drugu opredelјenost - izjavio je Dalibor Rožić.

Ceremoniji polaganja venaca prisustvovali su predstavnici SUBNOR-a i degacija Rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada. Dan ustanka obeležava godišnjicu oružane akcije Rađevačke partizanske čete Valјevskog partizanskog odreda, 7. jula 1941. godine.

Novi Sad, 7. jul 2018. godine