Čitaj mi

PRINC ČARLS I VOJVOTKINјA KAMILA POSETILI NOVI SAD

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević dočekao je britanskog prestolonaslednika princa Čarlsa koji je zajedno sa suprugom, vojvotkinjom od Kornvola, Kamilom posetio Novi Sad u okviru šire posete Srbiji i regionu. Ovo je njegov drugi boravak u gradu nakon zvanične posete 1978. godine, a prinčevski par će u Novom Sadu završiti dvodnevnu posetu Srbiji. Poseta princa Čarlsa Srbiji posvećena je miru i pomirenju, mladima i izgradnji budućnosti Srbije i bilateralnih odnosa.

- Dolazak ovako uticajnih gostiju veoma je značajan za naš grad koji je poznat po multietničosti, multikulturalosti i multikonfesionalnosti i koji je bitan ne samo za državu Srbiju nego za ceo region, a dolazak princa Čarlsa svakako to potvrđuje. U Novi Sad su prethodnih godina dolazili brojni ugledni gosti iz inostranstva sa najvišim državnim funkcijama, čak i sa kralјevskim titulama, a danas nam je posebno zadovolјstvo i čast što smo u prilici da ugostimo i prinčevski bračni par iz Velike Britanije. Veoma je značajno to što je princ od Velsa u poseti našoj zemlјi, jer će to sigurno pobolјšati odnose između Republike Srbije i Ujedinjenog Kralјevstva. Takođe, ovim ne samo da  šalјemo signal svetu da je Srbija poštovana i aktuelna na društveno-političkoj sceni, već je i Grad Novi Sad posebno uvažen gestom da u okviru dvodneve posete baš on bude izabran, pored glavnog grada, za njihovu posetu – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević poželevši toplu dobrodošlicu gostima.

On je zajedno sa britanskim vojnim atašeom pukovnikom Sajmonom Ficgibonom, princezom Jelisavetom Karađorđević i zamenikom gradonačelnika Novog Sada Borkom Ilićem dočekao princa Čarlsa i njegovu suprugu Kamilu na Trgu slobode, koji su prvo posetili Crkvu Imena Marijinog, a potom obišli i improvizovanu pijacu u centru grada sa rukotvorinama koje su izradila deca iz škole „Milan Petrović“. 

Britanski prestolonaslednik princ od Velsa Čarls je sa suprugom vojvotkinjom od Kornvola  prisustvovao i kulturnom programu u Katoličkoj porti, gde je sa gradonačelnikom Vučevićem svečano otkrio memorijalnu ploču medicinskim sestrama i humanitarnim radnicama iz Velike Britanije, koje su pomagale našoj vojsci u Prvom svetskom ratu i posle ostale da žive i rade u Novom Sadu, između ostalog i na lokaciji u Katoličkoj porti.

- Veliku zahvalnost dugujemo medicinskom osoblјu iz Velike Britanije koje je došlo da pruži humanitarnu pomoć našem narodu i vojnicima u najtežim trenucima. One su u vreme Prvog svetskog rata pomagale ranjenim srpskim vojnicima i pokazale veliku požrtvovanost i lјubav prema srpskom narodu, lečeći ih i pomažući ranjenima i bolesnima. Nikada nećemo zaboraviti njihovo požrtvovanje – rekao je gradonačelnik Vučević.

Gradonačelnik Miloš Vučević poklonio je tom prilikom princu Čarlsu specijalno izdanje Dušanovog zakonika, kao i reprodukciju čuvenog sata na Petrovaradinskoj trvđavi zato što je prestolonaslednik svojevremеno, prilikom prve posete Novom Sadu daleke  1978. godine, obišao Petrovaradinsku tvrđavu, kada ga je posebno zainteresovala priča o kazalјkama čuvenog sata.

Novi Sad, 17. mart 2016. godine