Čitaj mi

PRIKAZ OPERATIVNIH SPOSOBNOSTI VOJSKE SRBIJE NA SVEČANOSTI POVODOM DANA OSLOBOĐENJA NOVOG SADA

Svečanost povodom obeležavanja Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu održana je na Beogradskom keju u prisustvu najvišeg državnog, pokrajinskog, gradskog i vojnog rukovodstva. Više od 700 pripadnika Vojske Srbije učestvovalo je u statičkom i dinamičkom prikazu, gde je predstavljeno novo naoružanje i vojna oprema i upriličen prikaz dela operativnih sposobnosti Vojske Srbije. Na samom početku programa prisutnima, među kojima je bio i Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, obratili su se gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

- Simbolično, upravo pre godinu dana, na Dan oslobođenja Novog Sada, predali smo aplikaciju za prestižnu titulu Evropske prestonice kulture 2021. godine, i izvojevali smo pobedu, kako bi rekli naši stari. Danas se sećamo njihovih žrtava. Danas se poklanjamo njihovim senima. Svima onima koji su pre 72 godine, izvojevali slobodu za Novi Sad, grad koji je nakon troipogodišnje okupacije bio potpuno razoren, bez oko 20.000 stanovnika, uništene industrije i opljačkan, ali slobodan! U njegove temelje ugrađeno je na hiljade života, da bi mi danas živeli u slobodi. Nikada nećemo zaboraviti njihove žrtve, i nikada nećemo odustati od temeljnih vrednosti antifašizma i slobodarstva. Siguran sam da ćemo ovako ujedinjeni izvojevati još mnogo pobeda, u borbi za bolji život, bolji standard, za sigurniju, bezbedniju i moderniju Srbiju – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević. Predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović rekao je da nema uzvišenije vrednosti od slobode i čestitao Novosađanima Dan oslobođenja.

- Srbija je bolja, uređenija, razvijenija i snažnija danas nego pre nekoliko godina. Zbog rasta njene ekonomije, snage njenih regija, moguće je govoriti o slobodi, i moći da deluje kao vodeća sila našeg dela Evrope. Reč sila, u svetlu Srbije, vezuje se za znanje, za nove fabrike, sport, umetnost, za stara i nova savezništva, za spokoj i bezbdenost građana, čiji je jedan od garanta njena vojska –naglasio je Igor Mirović.

Prikaz dela operativnih sposobnosti pratili su defilei motorizovanog ešalona, plovnih objekata rečne flotile, vazduhoplovnog ešalona kao i padobranski desant, a na samom kraju prisutnima se obratio i predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.

- Položivši ogromne žrtve na oltar slobode Srbija je, kao i uvek u svojoj istoriji, bila na strani pravde, časti i slave, na strani zemalja pobednica u Drugom svetskom ratu – najvećem i najkrvavijem oružanom sukobu u istoriji čovečanstva. Hrabrost i žrtvovanje naših predaka nisu bili uzaludni. Oni su se izborili za slobodu, i dali su nam otadžbinu da je čuvamo i predamo novim generacijama - bolju, uspešniju i uvek slobodnu. Ne smemo da zaboravimo na stradalnu i slavnu prošlost, nećemo i ne možemo da prihvatimo priznanje nepostojeće države na teritoriji Srbije – zaključio je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.

Novi Sad, 22. oktobar 2016. godine