Čitaj mi

PREDSTAVLjEN PRIRUČNIK ZA DELOVANјE SAVETA ZA BEZBEDNOST U GRADOVIMA I OPŠTINAMA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je predstavlјanju Priručnika za delovanje Saveta za bezbednost u gradovima i opštinama. Nastojeći da podstaknu i unaprede saradnju i institucionalno partnerstvo lokalne samouprave i policije, zarad veće bezbednosti građana i imovine, Stalna konferencija gradova i opština, MUP i OEBS (Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju) su krajem 2015. godine zajedno objavili Priručnik za delovanje saveta za bezbednost u gradovima i opštinama.

- Konstantna saradnja između policije i gradske uprave je neophodna, jer iako nismo hijerarhijski podređeni ili nadređeni jedni drugima, mi smo prirodni partneri i prve adrese jedni drugima u svakodnevnom funkcionisanju. Dobro je da se i na ovaj način krenulo sa radom na ovom složenom projektu podizanja svesti o bezbednosti, koji je pokrenula Stalna koferencija gradova i opština, u saradnji sa OEBS-om i MUP-om. Cilј ove panel diskusije, na kojoj zajednički učestvuju predstavnici lokalne samouprave i predstavnici Policije, jeste da se fokusiramo na što bolјe funkcionisanje lokalnih Saveta za bezbednost, odnosno da uvidimo pozitivne i negativne primere iz prakse i pokušamo da radimo na otklanjanju poteškoća na koje nailazimo. Koliko god postoje neke specifičnosti po opštinama, takođe su uočlјivi i zajednički imenitelјi koji spadaju u problematiku bezbednosti i dobro je što su oni sada unificirani, odnosno objedinjeni u ovom priručniku. Zajednički cilј nam je da obezbedimo što bolјe uslove za život i rad svih građana, posebno po pitanju sigurnosti i bezbednosti. Zato se nadam se da će i rad tela iz te oblasti koji funkcioniše na nivou našeg grada, biti unapređen zahvalјujući ovom Priručniku i današnjem skupu - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić je istakao da je bezbednost u lokalnim zajednicama neophodno organizovati tako da se u to pitanje uklјuči što je moguće veći broj učesnika.

- Saradnja između lokalne policije i same lokalne zajednice ne treba da se svede samo na komunikaciju načelnika Policije i gradonačelnika, već u taj krug treba da uđu svi relevantni činioci koji mogu da doprinesu, poput nevladinih organizacija, medija, sektora obrazovanja itd. Oni su tu da prepoznaju koje su to opasnosti u njihovoj zajednici i da dođu do zajedničkog rešenja, kako bi se nivo bezbednosti podigao – rekao je Đorđe Staničić.

U ime Misije OEBS-a obratio se  rukovodilac Programa za rad policije u zajednici Stefan Vredenmark.

- Mi smo podržali kreiranje ovog Priručnika, jer je tema bezbednosti veoma značajna. Na ovim pitanjima se i ranije radilo u Srbiji, a ovo je samo jedna uobličena forma te saradnje. U Novom Sadu danas imamo peto od sedam regionalnih predstavlјanja Priručnika u kome se promoviše zajednički rad između lokalne samouprave i Policije, kao i ostalih faktora na nivou lokalne zajednice po pitanju bezbednosti – rekao je Vredenmark.

Tom prilikom, u prezentaciji za lokalnu samoupravu i policiju na lokalu, pozdravnu reč pored gradonačelnika, uputili su i pomoćnik načelnika Uprave policije Aleksandar Vasilijević i generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić. Diskutovalo se o modelu lokalnih saveta za bezbednost u Srbiji, metodama u radu lokalnog Saveta za bezbednost, odnosu i saradnji lokalne samouprave i policije, a predstavlјeni su i primeri rada policije u gradu.

Novi Sad, 15. mart 2016. godine