Čitaj mi

ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA U ČAST NIKOLE TESLE

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je svečanoj akademiji posvećenoj 160. godišnjici rođenja Nikole Tesle i 80. godišnjici od proglašenja Nikole Tesle za počasnog građanina Novog Sada. Svečanost organizuje Udruženje vojvođanskih učitelјa i Gradska biblioteka Novog Sada u okviru manifestacije „Dani Nikole Tesle 2016.“

-Upravo na ovom mestu gde sad stojimo, u Gradskoj kući davne 1936. godine, čuveni Nikola Tesla proglašen je za počasnog građanina Novog Sada. Ovo je prilika da se podsetimo Teslinog rada i njegove genijalnosti koja je doprinela da se izmeni tehnološka slika sveta.
Ne smemo prestati da nadograđujemo saznanja koja su nam veliki umovi kroz istoriju pružili i da istovremeno čuvamo i cenimo intelektualnu svojinu. Zato će Grad Novi Sad uvek stajati uz vas i podržavati ovakve i slične skupove koji utiču na bolјitak ne samo našeg grada, države i okruženja, već cele civilizacije- rekao je Dalibor Rožić.

Direktor Gradske biblioteke Dragan Kojić je rekao da je u Novom Sadu oduvek vladao kult poštovanja prema slavnom naučniku i da se on na primeren način obeležavao raznim prigodnim svečanostima.

-Gradska biblioteka u Novom Sadu u saradnji sa „Muzejom Nikole Tesle“ iz Beograda dugi niz godina, a u novije vreme i sa Udruženjem učitelјa Vojvodine, podseća na neprolazno delo i ličnost ovog našeg velikana- rekao je Dragan Kojić.

U bogatom programu učestvali su direktor „Muzeja Nikole Tesle“ iz Beograda dr Branimir Jovanović, predsednica Udruženja vojvođanskih učitelјa prof. Vera Stojšić-Gašparovski, a nastupili su Miodrag Miša Blizanac i Kvartet „ISON“ kao i dramski umetnik Miodrag Petrović.

Novi Sad, 12. jul 2016. godine