Čitaj mi

ODRŽANA DESETA MATURANTSKA PARADA NA TRGU SLOBODE

Načelnica Gradske uprave za kulturu Vesna Srdanov otvorila je manifestaciju ''Ples sa Evropom – maturantska parada'' koja je, u organizaciji plesnog kluba ''Bolero'', održana po deseti put na Trgu slobode. Oko 1260 novosadskih maturanata plesalo je kvadril zajedno sa maturantima desetak država u Eropi.

- Drago nam je što smo bili u mogućnosti da podržimo ovu sportsko-kulturnu manifestaciju u kojoj uživaju mladi i njihovi roditelji, a na radost svih Novosađana – rekla je Vesna Srdanov i poželela sve najbolje novosadskim maturantima.

Prema rečima koordinatora manifestacije ''Ples sa Evropom – maturantska parada'' Drinke Kecman ove godine bio je odličan odziv maturanta.

- Lepo vreme i jako pozitivna atmosfera, to je sve što nam je zapravo potrebno. Izuzetno nam je drago što nam se priključila i ŠOSO '' Milan Petrović'', a ti učenici su najveseliji i najbolje plešu. Zahvaljujemo se Gradu Novom Sadu na podršci ali i kompaniji ''Koka-kola'', i nadam se da će i druge kompanije ubuduće slediti njihov primer kako bi ova manifestacija, u kojoj maturanti zaista uživaju svake godine, bila što kvalitetnija – istakla je Drinka Kecman.

Prema rečima organizatora namera im je bila da sa Trga udruženi sa mladima iz drugih evropskih gradova pošlju poruku da granice ne postoje i da ples spaja ljude.

Manifestacija pod nazivom ''European Quadrille Dance Festival'' ili Maturantski ples u Srbiji je zaživela 2005. godine, a prvi grad koji se priključio ovom projektu Plesnog Saveza Slovenije bio je grad Kraljevo. Posle Kraljeva 2006. godine priključio se i Niš, a od 2007. i mnogi drugi gradovi među kojima su Jagodina, Zrenjanin, Beograd, Novi Sad, Pančevo, Kragujevac, Smederevo, Pirot, Zaječar, Negotin, Kruševac...

Svi maturanti plešu istu koreografiju, uz muziku Johana Štrausa (Slepi miš), tačno u podne, i pokušavaju da obore Ginisov rekord kao najveći simultani ples na svetu.

Novi Sad, 20. maj 2016. godine