Čitaj mi

OBELEŽEN SVETSKI DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOM

Član Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci Tihomir Nikolić prisustvovao je obeležavanju Svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom koji organizuje Udruženje za podršku osobama sa Daunovim sindromom iz Novog Sada u ŠOSO „Milan Petrović“. Specifičnost ovog dana je i to što se širom sveta građani pozivaju da oblačenjem različitih čarapa pokažu svoju različitost i na taj način pruže podršku osobama sa Daunovim sindromom.

-Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom obeležava se od 2006. godine sa cilјem da informiše javnost ovoj temi. Ove godine se obeležava pod sloganom „Moj doprinos zajednici“. Ovaj slogan naglašava da osobe sa Daunovim sindromom sa svim svojim mogućnostima, ali i nekim ograničenjima, imaju pravo da u potpunosti budu uklјučene u rad zajednice. Izuzetno je važno da svi zajedno skrenemo pažnju javnosti na osobe sa Daunovim sindromom, i da pre svega utičemo na smanjivanje diskriminacije. S druge strane, pravilnim odnosom prema takvim lјudima, u smislu jedne podsticajne klime, kako u porodici, tako i šire, pozitivno delujemo na njihov razvoj i uklapanje u društvenu sredinu- rekao je Tihomir Nikolić i dodao da Grad Novi Sad nastoji da u punoj meri pruži podršku svima koji se bave obezbeđivanjem bolјih uslova za život osobama kojima je potrebna dodatna podrška.

Svake godine Udruženje obeležava ovaj dan priredbom i prezentacijom preduzetih aktivnosti, a pojedincima i ustanovama koji su podržali rad Udruženja uručuju zahvalnice.

-Tokom cele godine organizuju se različite aktivnosti u prostorijama Udruženja kao što su kreativne radionice, časovi plesa, časovi fizičke aktivnosti, zatim predavanja sa cilјem unapređenja zdravlјa, preventivni pregledi, radionice unapređenja životnih veština, gostovanja stručnjaka iz različitih oblasti, ali i žurke, proslave rođendana članova Udruženja i sl. Udruženje podstiče aktivnosti u zajednici, kao što su rekreacija na bazenu, posete kulturnim i sportskim dešavanjima, organizovanje izleta i višednevnog edukativnog kampa bez pratnje roditelјa. U izdanju Udruženja pripremlјeno je više brošura i knjiga, posebno su značajne zbirka pesama „Pesme“ autora Svetozara Pantelemonova i knjiga „Slušaj me kad mi se priča“- rekla je u ime Udruženja Barbara Adam i dodala da u će ponedelјak 26. marta u Futoškom parku s početkom u 16.00 časoava biti održana trka „Trči sa mnom, a ne za mene“ koju organizuje Klub studenata specijalne edukacije i rehabilitacije i pozvala sve zainteresovane da učestvuju u njoj.

Novi Sad, 21. mart 2018. godine