Čitaj mi

OBELEŽEN DAN VOJSKE SRBIJE U KASARNI ''JUGOVIĆEVO''

Svečanost povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije održana je u kasarni ''Jugovićevo'', i tom prilikom bile su postrojene sve jedinice iz garnizona Novi Sad (Prva brigada Kopnene vojske, Rečna flotila, 240. samohodni raketni divizion Protiv vazdušne odbrane i Druga četa/Petog bataljona Vojne policije). Svečanosti su prisustvovali predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva odbrane, pokrajinskih, okružnih i gradskih organa vlasti, verskih zajednica, boračkih organizacija, organizacija rezervnih vojnih starešina, preduzeća i škola.

- Srbija danas može samo da bude ponosna na svoju vojsku, koja se modernizuje, i reformiše, koja je sve jača, i uvek budna za svoj narod, i za svoju domovinu. Vremena nisu nimalo laka, i izazovi nisu nimalo beznačajni, na regionalnom, ali i globalnom planu. I dok, po ko zna koji put u istoriji, svetske sile pokazuju da imaju različita mišljenja o tome kako se rešavaju krize u svetu, mi smo mali da bismo se tu pitali. Ali, mi smo veliki u odlučnosti da branimo ono što je naše, da sačuvamo mir i stabilnost, i proklamovanu vojnu neutralnost. Jer, nema jače sile od naše slobode – naglasio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i čestitao praznik svim pripadnicima Vojske Srbije. On je takođe izjavio da Vojska opravdano uživa poverenje građana, koje je zaslužila požrtvovanjem i radom, i da država ekonomskim oporavkom stvara uslove da se popravi materijalni položaj pripadnika Vojske Srbije.

Brigadni general Željko Petrović rekao je da Novi Sad ima priliku da bude domaćin i kopnenoj vojci, u okviru koje su rečne jedinice, ali i ratnom vazduhoplovstvu.

- Verujem da će Vojska Srbije svojim sposobnostima izvršiti prvi i osnovni zadatak, a to je da odvrati potencijalnog agresora, i na taj način da izvrši i sve druge zadatke koji se pred nju postavljaju – istakao je Željko Petrović.

Vojska Srbije proslavlja svoj praznik 23. aprila, u spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske. Na svečanosti u Novom Sadu zaslužnim pripadnicima Vojske Srbije i ustanovama sa kojima Vojska sarađuje uručena su priznanja i nagrade za ostvarene dobre rezultate.

Novi Sad, 21. april 2017. godine