Čitaj mi

IZLOŽBA „SEDAM VEKOVA MANASTIRA KRUPE“ OTVORENA U GRAČANICI

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je u Gračanici otvaranju izložbe fotografija „Sedam vekova manastira Krupe“ fotoreportera „Večernjih novosti“ Darka Dozeta iz Novog Sada, a povodom 700 godina postojanja tog manastira. Izložba koja je postavlјena u galeriji Doma kulture u Gračanici je prethodno predstavlјena u Novom Sadu krajem jula, a svoj put nastavlјa u Beograd i Banja Luku.

Otvorivši izložbu, gradonačelnik Miloš Vučević se osvrnuo na jačanje veza između Novog Sada i Gračanice, a izložbu je izdvojio kao jedan u nizu događaja koji su upotpunili posetu novosadske delegacije Kosovu i Metohiji.

- Sve izložbe autora Dozeta treba posmatrati u kontekstu zvona na zvoniku nekog hrama koja zvone na uzbunu, koja pokušavaju da dozovu sve nas da pogledamo šta se dešavalo, šta se dešava i šta će se dešavati u narednom periodu. Istorija jeste najveća učitelјica života, a Darko Dozet nam kroz njegova dela pomaže da našu prošlost posmatramo u širem istorijskom kontekstu. On nas na taj način suptilno upozorava da je sve prolazno, da ne treba da se zalećemo da smo mnogo bitni i veliki već da sagledamo život kao deo procesa koji traje godinama, vekovima, a mi smo ovde samo u jednom trenutku. Hvala mu na prelepim fotografijama i na svemu što radi beležeći trenutke večnosti - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Darko Dozet je pohvalio saradnju Grada Novog Sada i Gračanice koja predstavlјa sjajan primer kako treba da funkcioniše povezanost dve opštine, i to ne na papiru - već u praksi. On se zahavlio svima na podršci i pozvao one koji su u mogućnosti da dođu na izložbu u Dom kulture u Gračanici. On je do sada imao preko 50 samostalnih izložbi fotografija, autor je projekta „Koreni duše“ posvećenog Kosovu i Metohiji, kao i koautor projekta „Svedoci trajanja“ koji prikazuje srpsku kulturnu baštinu u Rumuniji.

Novi Sad, 11. oktobar 2017. godine