Čitaj mi

HUMANITARNA VOŽNјA BICIKLISTA IZ NOVOG SADA

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević ispratio je četvoročlanu ekipu novosadskog„Invictabike“ kluba koja je ispred Gradske kuće u 9 časova krenula za Umag. Nјihov dolazak u taj hrvatski grad planiran je za 25. maj, na otvaranje „Sea Star“ festivala. Vožnja je humanitarnog karaktera, inicijatori su „EXIT“ Fondacija, Grad Umag i Turistička zajednica Grada Umaga, a sva sredstva će biti uplaćena za nabavku neophodnih radioloških uređaja za Dom zdravlјa u Umagu.

- Ovo je odlična inicijativa koja nosi sa sobom poruku mira, lјubavi i tolerancije, odnosno reprezentuje sve ono što Novi Sad jeste. Našim biciklistima će se usput priklјučiti mnogobrojni biciklisti iz Hrvatske, a to će biti svojevrsna povorka tolerancije duga 660   kilometara. Novi Sad predstavlјa centar evropskih zbivanja, u pogledu tradicije održavanja „EXIT“ festivala koji ima ogromnu popularnost, ali očigledno i u regionu postoji potreba da se taj festival održava u još u nekim gradovima. Mi smo ponosoni što je matica „EXIT“-a u Novom Sadu i siguran sam da će duh Evropske prestonice kulture i Omladinske prestonice Evrope biti prisutan i u Umagu i svuda gde će ovi biciklisti proći - rekao je Srđan Kružević.

Koordinator humanitarnih aktivnosti „EXIT“-a Jovan Simić rekao je da  je cilј da se pored samog održavanja muzičkog festivala u Hrvatskoj, prenese i ono iz čega je „EXIT“ nastao, dakle društveni aktivizam.

- Plan je da se usput priklјučuju i biciklisti iz Hrvatske, a prespavaće u Novoj Gradišci, Karlovcu i Buzetu, pa se kreće do Umaga na veliku ceremoniju otvaranja festivala koji će trajati od 25. do 28. maja– rekao je Simić i pozvao sve lјude da u što većem broju dođu na festival. On je predao jednu loptu zameniku gradonačelnika i zamolio ga da se na nju potpiše, objasnivši da je ona simbol sportskog duha i povezanosti Novog Sada i Umaga i da će kao takva biti krucijalna za otvaranje novog „Sea Star“ festivala u Umagu.

Biciklisti će preći oko 660 kilometara puta, obići će 16 gradova u Srbiji i Hrvatskoj, a u Hrvatskoj će im se u finalnoj fazi puta pridružiti i njihove kolege, dok će povorku podržati i drugi sportisti iznenađenja.

Novi Sad, 21. maj 2017. godine