Čitaj mi

GRADONAČELNIK NOVOG SADA U OKVIRU DELEGACIJE SRBIJE U POSETI ASTANI

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zajedno sa gradonačelnikom Beograda Zoranom Radojičićem, a u okviru delegacije Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, boravi u Astani u Kazahstanu, gde ih je primio tamošnji gradonačelnik Bakit Sultanov.

Predstavnici tri grada razgovarali su o mogućnostima uspostavlјanja tešnje saradnje na relaciji Novi Sad, Beograd, Astana. Zvaničnici su se složili da, s obzirom na izuzetno dobre odnose dve zemlјe na najvišem državnom nivou, postoji kvalitetna platforma da se značajni projekti realizuju na nivou gradova, i to u oblastima privrede, infrastrukture kulture, omladinske politike i turizma.

Gradonačelnik Vučević zahvalio se na iskazanoj dobrodošlici, ocenivši da Novi Sad može mnogo da nauči od Astane koja primenjuje najmodernija rešenja u oblasti urbanizma, ali i u drugim vitalnim sferama.

On je naglsio da projekat ''Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture'', koji je od nacionalnog značaja, otvara prostor za realizaciju kvalitetnih zajedničkih aktivnosti koje bi doprinele plodotvornijoj saradnji, a čiji bi rezultati prevazilazili oblast kulture. Kao veoma važan za dalјe razvijanje dobrih odnosa Vučević je istakao i projekat ''Novi Sad - omladinska prestonica Evrope 2019. godine'', osvrnuvši se na Memorandum o uzajamnom razumevanju u oblasti politike mladih čije potpisivanje na nivou država je predviđeno tokom ove zvanične posete.

Gradonačelnik Miloš Vučević učestvovao je i na Poslovnom forumu Kazahstan - Srbija u prisustvu članova delegacija privrednih komora dve zemlјe, kao i mnogobrojnih privrednika, a koji je je obuhvaćen programom zvanične posete delegacije Srbije.

Takođe, novosadski gradonačelnik posetio je najvažnije ustanove kulture u Astani, poput Teatra opere i baleta ''Astana Opera'', ali i druge arhitektonske bisere i sportske objekte.

Novi Sad, 9. oktobar 2018. godine