Čitaj mi

GRADONAČELNIK NOVOG SADA PRIMIO AMBASADORA SR NEMAČKE

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u Gradskoj kući ambasadora SR Nemačke u Srbiji Nј.E. Aksela Ditmana. Tom prilikom gradonačelnik mu se zahvalio na poseti i poželeo mu srdačnu dobrodošlicu.

Gradonačelnik je na sastanku sa ambasadorom istakao da je Dortmund jedan od gradova pobratima sa kojim je ostvarena najintenzivnija saradnja, a da u kontaktima dva grada dominira razmena u oblastima kulture, sporta i obrazovanja, kao i saradnja Univerziteta. Takođe, u razgovoru je istaknuta i dobra saradnja sa gradom Ulmom preko Dunavske strategije.

Sagovornici su se složili da je neophodno kontinuirano tu saradnju održavati na najvišem nivou, ali i zalagati se za njeno proširenje na polјe privrede i turizma. Gradonačelnik Vučević je istakao kao bitnu i podršku koju grad Novi Sad dobija od Dortmunda na putu ka kandidaturi za prestižnu titulu Evropska prestonica kulture 2021, kao i za Omladinsku prestonicu Evrope 2019, istakavši da su sve smernice i saveti dragoceni za sam proces.

Ambasador Aksel Ditman, kome je ovo prva zvanična poseta Novom Sadu, zahvalio se na gostoprimstvu i izrazio spremnost da pruži maksimalnu podršku negovanju postojećih veza Novog Sada sa Nemačkom, kao i uspostavlјanju novih partnerstava i oblika saradnje. On danas boravi u gradu povodom „Beogradskog foruma civilnog društva - serije susreta Zapadnog Balkana“, kojise održava u periodu od 11. do 13. maja u Novom Sadu i Beogradu.

Novi Sad, 11. maj 2016. godine