Čitaj mi

AMBASADORKA MAKEDONIJE POSETILA NOVI SAD

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je ambasadorku Makedonije u Srbiji Nј. E. Veru Jovanovsku Tipko. Tom prilikom gradonačelnik joj se zahvalio na poseti, a ambasadorka je uputila čestitke Novom Sadu povodom osvajanja titula Evropske prestonice kulture i Omladinske prestonice Evrope.

Zvaničnici su razgovarli o mogućnostima za unapređivanje saradnje između, kako su ocenili dva prijatelјska naroda, u privredi, turizmu, obrazovanju, kulturi, a posebno kada je reč o uklјučivanju kulturnih institucija makedonskih gradova u projekat ''Novi Sad 2021 – EPK''.

Takođe, razgovaralo se o uspostavlјanju tešnjih formalnih veza između Novog Sada i jednog makedonskog grada sličnih karakteristika, poput Ohrida, Bitole ili Kumanova. Sagovornici su se složili da su za saradnju veoma značajna udruženja nacionalnih zajednica, kao što je Udruženje građana makedonske nacionalne manjine ''Kiril i Metodij'' iz Novog Sada.

Ambasadorka i gradonačelnik Vučević složili su se da je međunarodna saradnja najproduktivnija na lokalnom nivou jer najbrže daje konkretne rezultate, i da su u tom smislu jako važne kulturna i privredna razmena, ali i povezivanje univerziteta.

Prilikom susreta zaklјučeno je da postoji dobra osnova za intenziviranje ukupne saradnje s obzirom na geografsku i infrastrukturnu povezanost dve zemlјe, a posebno imajući u vidu prijatelјske odnose građana.

Novi Sad, 14. novembar 2017. godine