Читај ми

ИЗЛОЖБА „СЕДАМ ВЕКОВА МАНАСТИРА KРУПЕ“ ОТВОРЕНА У ГРАЧАНИЦИ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је у Грачаници отварању изложбе фотографија „Седам векова манастира Kрупе“ фоторепортера „Вечерњих новости“ Дарка Дозета из Новог Сада, а поводом 700 година постојања тог манастира. Изложба која је постављена у галерији Дома културе у Грачаници је претходно представљена у Новом Саду крајем јула, а свој пут наставља у Београд и Бања Луку.

Отворивши изложбу, градоначелник Милош Вучевић се осврнуо на јачање веза између Новог Сада и Грачанице, а изложбу је издвојио као један у низу догађаја који су употпунили посету новосадске делегације Косову и Метохији.

- Све изложбе аутора Дозета треба посматрати у контексту звона на звонику неког храма која звоне на узбуну, која покушавају да дозову све нас да погледамо шта се дешавало, шта се дешава и шта ће се дешавати у наредном периоду. Историја јесте највећа учитељица живота, а Дарко Дозет нам кроз његова дела помаже да нашу прошлост посматрамо у ширем историјском контексту. Он нас на тај начин суптилно упозорава да је све пролазно, да не треба да се залећемо да смо много битни и велики већ да сагледамо живот као део процеса који траје годинама, вековима, а ми смо овде само у једном тренутку. Хвала му на прелепим фотографијама и на свему што ради бележећи тренутке вечности - рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Дарко Дозет је похвалио сарадњу Града Новог Сада и Грачанице која представља сјајан пример како треба да функционише повезаност две општине, и то не на папиру - већ у пракси. Он се захавлио свима на подршци и позвао оне који су у могућности да дођу на изложбу у Дом културе у Грачаници. Он је до сада имао преко 50 самосталних изложби фотографија, аутор је пројекта „Kорени душе“ посвећеног Kосову и Метохији, као и коаутор пројекта „Сведоци трајања“ који приказује српску културну баштину у Румунији.

Нови Сад, 11. октобар 2017. године