Читај ми

ИЗЛОЖБА „ОСЛОБОЂЕЊЕ НОВОГ САДА, 23. ОКТОБРА 1944. ГОДИНЕ“ ОД ДАНАС У ЕЂШЕГУ

Члан Градског већа за културу Вања Вученовић отворио је у Старој стрељани - Еђшег изложбу „Ослобођење Новог Сада, 23. октобра 1944. године“.  Изложбу су приредили Историјски архив Града Новог Сада, Музеј Војводине и Музеј Града Новог Сада поводом обележавања 70 година од ослобођења Новог Сада и победе над фашизмом.

-Вечерас у Старој стрељани – Еђшег представљамо изложбу „Ослобођење Новог Сада, 23. октобра 1944. године“ којом обележавамо велики јубилеј ослобођења нашег града. Захваљујући ретким фотографијама имамо прилику да видимо како је Нови Сад изгледао пре 70 година, када је ослобођен, али и да се подсетимо наших предака који су се борили за слободу и тиме нас задужили – изјавио је Вања Вученовић.

Изложба приказује трагичне призоре рата као што су бомбардовање Новог Сада и депортација јевреја у логоре смрти која се догодила у мају 1944. године. Такође, на фотографијама се могу видети и догађаји из октобра 1944. године када је после вишегодишње окупације слобода коначно стигла у Нови Сад- народне манифестације, долазак ослободилачке војске и заједничко славље.

Том приликом, изведен је и културно-уметнички програм, који због временских услова није могао да буде одржан 23. октобра на Тргу слободе. У програму су наступили глумци Жељка Јелић, Предраг Момчиловић и Миодраг Петровић, Новосадски камерни хор, хармоникаш Дејан Шкундрић и Омладински покрет Србије.

Нови Сад, 3. новембар 2014. године