Читај ми

ХУМАНИТАРНА ВОЖЊА БИЦИКЛИСТА ИЗ НОВОГ САДА

Заменик градоначелника Новог Сада Срђан Кружевић испратио је четворочлану екипу новосадског„Invictabike“ клуба која је испред Градске куће у 9 часова кренула за Умаг. Њихов долазак у тај хрватски град планиран је за 25. мај, на отварање „Sea Star“ фестивала. Вожња је хуманитарног карактера, иницијатори су „ЕXIТ“ Фондација, Град Умаг и Туристичка заједница Града Умага, а сва средства ће бити уплаћена за набавку неопходних радиолошких уређаја за Дом здравља у Умагу.

- Ово је одлична иницијатива која носи са собом поруку мира, љубави и толеранције, односно репрезентује све оно што Нови Сад јесте. Нашим бициклистима ће се успут прикључити многобројни бициклисти из Хрватске, а то ће бити својеврсна поворка толеранције дуга 660   километара. Нови Сад представља центар европских збивања, у погледу традиције одржавања „EXIT“ фестивала који има огромну популарност, али очигледно и у региону постоји потреба да се тај фестивал одржава у још у неким градовима. Ми смо поносони што је матица „EXIT“-а у Новом Саду и сигуран сам да ће дух Европске престонице културе и Омладинске престонице Европе бити присутан и у Умагу и свуда где ће ови бициклисти проћи - рекао је Срђан Кружевић.

Координатор хуманитарних активности „EXIT“-а Јован Симић рекао је да  је циљ да се поред самог одржавања музичког фестивала у Хрватској, пренесе и оно из чега је „EXIT“ настао, дакле друштвени активизам.

- План је да се успут прикључују и бициклисти из Хрватске, а преспаваће у Новој Градишци, Карловцу и Бузету, па се креће до Умага на велику церемонију отварања фестивала који ће трајати од 25. до 28. маја– рекао је Симић и позвао све људе да у што већем броју дођу на фестивал. Он је предао једну лопту заменику градоначелника и замолио га да се на њу потпише, објаснивши да је она симбол спортског духа и повезаности Новог Сада и Умага и да ће као таква бити круцијална за отварање новог „Sea Star“ фестивала у Умагу.

Бициклисти ће прећи око 660 километара пута, обићи ће 16 градова у Србији и Хрватској, а у Хрватској ће им се у финалној фази пута придружити и њихове колеге, док ће поворку подржати и други спортисти изненађења.

Нови Сад, 21. мај 2017. године