Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК ВУЧЕВИЋ У УЛМУ НА ПРОМОЦИЈИ ИНВЕСТИЦИОНИХ ПРИЛИКА У РЕГИОНУ ДУНАВ – САВА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић представио је данас инвестиционе потенцијале Новог Сада на промоцији инвестиционих прилика у региону Дунав – Сава, која представља економски формат 11. Међународног Дунавског фестивала – Улм.

-Осим доброг географског и геостратешког положаја, као и чињенице да је снажан универзитетски центар и седиште бројних мултинационалних компанија из целог света, додатне предности за инвестирање у Нови Сад донело је освајање титула Омладинска престоница Европе 2019. и Европска престоница културе 2021. године. Константно бележимо повећање броја туриста, а статистике показују да је у првих пет месеци ове године број туриста у Новом Саду повећан за 9,1 % у односу на исти период лане, број страних туриста повећан је за 18,2%, а укупан број ноћења за 27,7 % у односу на претходну годину.  Туризам, поред ИТ сектора, једна је од најперспективнијих привредних грана, посебно ако се има у виду значај великих европских пројеката који тек долазе, уз већ постојеће познате фестивалске манифестације, попут EXIT-a. Нови Сад је последњих година значајно напредовао и на инвестиционој лествици, и то у међународним оквирима. Поред развијеног тржишта рада и образовних институција, проактивне и ефикасне градске администрације, и захваљујући повољној географској позицији која омогућава приступ тржиштима од скоро милијарду потрошача, Нови Сад потенцијалним инвеститорима нуди и једну од најатрактивнијих локација за смештање производних капацитета - уз аутопут Е-75, на правцу који води ка Европској унији. У питању је радна зона Север 4, коју је Град инфраструктурно опремио и где је за продају на располагању око 40 хектара земљишта. Поред тога, Град Нови Сад заинтересованим инвеститорима нуди и друге гринфилд и браунфилд локације - рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић на представљању инвестиционих потенцијала у Улму.

Након разговора са представницима бројних државних и привредних институција и организација, али и заинтересованим инвеститорима из региона, градоначелник Новог Сада је оценио да је неопходно још интензивније радити на успостављању бољих контаката између самих предузетника и представника локалних и централних власти.                                              

- Боље међусобно разумевање и успостављање боље сарадње предузетника из региона Дунав – Сава, може само свима нама донети добро, односно, инвестирање у региону као крајњи резултат. И зато овакви скупови већ на почетку дају резултате, а ја сам задовољан јер се из првих контаката које сам имао, види да влада интересовање за Нови Сад - казао је градоначелник Милош Вучевић, уочи свечаног отварања 11. Међународног дунавског фестивала – Улм, на презентацији потенцијала економске сарадње региона Дунав – Сава.
Градоначелник Новог Сада присуствује и церемонији свечаног отварања 11. Међународног дунавског фестивала и отварању Маркета подунавских земаља у оквиру којег ће бити представљен пројекат Нови Сад – Европска престоница културе 2021. године.

Нови Сад, 6. јул 2018. године