Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК ВУЧЕВИЋ НА СТРАТЕШКОМ САВЕТОВАЊУ ГРАДСКЕ УПРАВЕ БАЊЕ ЛУКЕ

На позив градоначелника Бање Луке Игора Радојичића, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић са сарадницима присуствује стратешком планирању те градске управе, на којем се представљају планови и пројекти за 2019. годину. Теме стратешког саветовања односе се на реализацију великих комуналних инфрастрктурних пројеката, финансирање капиталних инвестиција, али и на кандидатуру Бање Луке за Европску престоницу културе 2024. године.

Градоначелник Вучевић пренео је искуства из управљања виталним системима локалне самоуправе у Новом Саду, као и добру праксу у решавању битних проблема, који су заједнички већини великих градова.

- Треба разменити искуства о реалним искушењима и изазовима са којима се суочавамо водећи два града која су итекако компаративна, и при томе придати једнаку пажњу и оним добрим и лошим. Говорили смо о комуналним проблемима, унапређивању привредног амбијента, о односу према јавној својини, и о томе како да развијамо грађевинску оперативу. Од тога зависи приход у наш буџет из којег опет финансирамо градњу нових мостова, вртића, школа. Дотакли смо се и наслеђених, нагомиланих проблема у јавно-комуналном сектору, и закључили да никада није црно и бело, и да нема брзих и лаких решења. Добро је направити пресек после извесног времена како би најбоље планирали будуће потезе, а сигуран сам да ћемо наставити досадашњу успешну сарадњу – рекао је градоначелник Вучевић и оценио да само снажне, Србија и Република Српска могу допринети стабилности у региону која је свима у интересу. Он је нагласио да Бања Лука ужива апсолутну подршку Новог Сада када је реч о њеној кандидатури за Европску престоницу културе.

Према речима Игора Радојичића, након две године актуелне администрације, реализовано је преко 20 великих пројеката, а на овом догађају, уз правилну анализу, постављају циљеве даљег прогреса, што подразумева изградњу нових мостова али и развој пословних зона. Он је истакао да је присуство новосадског градоначелника од есенцијалног значаја, јер се од Новог Сада много може научити.

Нови Сад, 1. новембар 2018. године