Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК У ПОСЕТИ ГРАДУ-ПОБРАТИМУ ДОРТМУНДУ

У Дортмунду је данас отвoрен Новосадски трг, у част 35 година побратимства два града – Новог Сада и Дортмунда. Говорећи на свечаности која је тим поводом уприличена, градначелник Новог Сада Милош Вучевић истакао је да je Новосадски трг, који се налази у срцу једне од најлепших европских метропола, симбол сарадње два града која траје три и по деценије.

- Било је ту разних изазова, али наше пријатељство и потреба да будемо што ближи, све су их надјачали. И није случајно то што ћемо Новосадским тргом први прошетати током великог фестивала Дортбунт – фестивала којим славимо слободу, толеранцију, демократију, истовремено се сећајући највеће пошасти у историји света. И зато данас стојимо заједно – раме уз раме, против свих мрачних сила, против зла које добија нове обрисе у нападима на невине, на другачије, у нападима на све цивилизацијске тековине. И зато желим да знате, да смо увек са Вама – и када се радујете, и када тугујете. И да знате да нема снаге те бомбе, нити јачине мржње, које ће учинити да будемо мање људи, и да будемо мање пријатељи - нагласио је градоначелник Вучевић.

Он је подсетио и на то да су, кроз своју историју, и Нови Сад и Дортмунд били рушени, и разарани, па грађени, и развијани.

- Најјачи мост између два града данас чине њихови уметници, спортисти, привредници, туристи и ђаци који се упознају и одрастају у пријатељству - истакао је Милош Вучевић, и додао - То што имају Нови Сад и Дортмунд, на папиру се зове Повеља о братимљењу, а у животу се зове искрено пријатељство. Захваљујући и Вашој подршци постигли смо невероватне успехе, можда и највеће у историји нашег града – постали смо Европска престоница културе за 2021. годину, и Омладинска престоница Европе за 2019. годину. И идемо даље! Јер имамо још много послова и планова - закључио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, на отварању Новосадског трга у Дортмунду, захваливши се присутнима у име свих Новосађана.

Свечаном програму поводом отварања Новосадској трга присуствовали су градоначелник Дортмунда Урлих Зирау, почасна грађанка Новог Сада Хенелоре Ламхе, представници политичког, привредног и културног живота тог града, српске дијаспоре, КУД Дортмунд – Србија, спортске организације два града, као и делегацијa градa Ростов из Русије.

У оквиру посете делегације Града Новог Сада Дортмунду, двојица градоначелника Милош Вучевић и Урлих Зирау, разговарали су о наставку сарадње, посебно могућностима за остваривање интензивније привредне сарадње, и проширивању пословања немачких компанија на наше тржиште, посебно у Нови Сад. Током посете Дортмунду, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић сусрео се и са представницима српске дијаспоре, Друштва Дортмунд – Србија, и посетио је Православну цркву у Дортмунду.

Нови Сад, 7. мај 2017. године