Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПОСЕТИО СИГУРНУ ЖЕНСКУ КУЋУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са директором Центра за социјални рад Града Новог Сада Ненадом Драшковићем посетио Сигурну женску кућу. Сигурна женска кућа представља део Центра за социјални рад Града Новог Сада, односно делатност социјалне заштите. У периоду од 2006. до 2009. године Сигурна женска кућа је функционисала као пројекат у потпуности подржан средствима буџета Града Новог Сада - Градске управе за социјалну и дечију заштиту, да би 2009. године почела да функционише као редовна делатност Центра за социјални рад.

- Оно што Град Нови Сад у оквиру своје социјалне политике жели да истакне јесте континуитет у борби за равноправно третирање свих грађана без обзира на родну разлику. Ми се не руководимо само обележавањем важних датума, као што је 25. новембар Дан борбе против насиља над женама или акција „16 дана активизма против насиља над женама“. То јесу значајни датуми за нас, али је борба за равноправност, активност која треба да траје 365 дана у години. Са поносом можемо да истакнемо успешно функционисање Сигурне женске куће, као и друге активности које Центар за социјални рад пружа у виду стручне помоћи оним суграђанима којима је та помоћ, на жалост, потребна. И зато је моја данашња посета вид подршке, како запосленима у Центру за социјални рад, тако и женама које овде бораве са децом. Желимо им да се што пре врате стабилној свакодневици, а Град ће увек, па и у разним нежељеним ситуацијама бити солидаран и организован да помогне. Значи, циљ је не 16 већ 365 дана активизма, нулта толеранција према насиљу над женама и константна борба за искорењивање тог великог зла у нашем друштву. Битно је да се што више институција и појединаца укључи у ту борбу и да о томе отворено причамо, а да онима који се директно баве решавањем тих проблема, омогућимо све услове за квалитетан рад – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Директор Центра за социјални рад Ненад Драшковић истакао је том приликом да постојање Сигурне женске куће у једној средини има вишеструки значај, пре свега због безбедности жена и деце који су изложени насиљу, а исто тако због пружања психолошке и стручне подршке.

- За готово 10 година постојања Сигурне женске куће, Град финансира њен рад и пружа подршку по највишим стандардима. Свакодневно се Нови Сад узима као пример добре праксе у земљи и истиче као одговорна локална самоуправа када је у питању социјална заштита – рекао је Драшковић и додао да то представља снажан мотив да се у домену пружања социјалне заштите, а у складу са могућностима, још више напредује.

Социјална радница запослена у Сигурној женској кући Христина Чадиноска Савкић рекла је да Сигурна кућа представља нови, целовит облик друштвене заштите жена и деце који су угрожени насиљем у породици у виду специјализованог прихватилишта и прихватне станице.

- Преко седам хиљада жена је користио саветодавне услуге социјалних радника, а чак 1245 особа било је смештено у Сигурној кући, од чега 639 жена и 606 деце у претходних девет година. Савети се могу добити телефонским путем, путем електронске поште и лично у канцеларијама, а тренутно у Сигурној женској кући борави пет жена и двоје деце – рекла је Христина Чадиноска Савкић.

Боравак жене и деце у Сигурној женској кући је привременог карактера и може трајати од једног дана до шест месеци. Капацитет Сигурне женске куће обухвата смештај за око 20 корисника, при чему је однос броја жене и деце флексибилан. Жене и деца, жртве породичног насиља могу да контактирају стручни тим Сигурне женске куће телефоном на број 021/646-57-46 сваког дана у периоду од 00 до 24 сатa или путем електронске поште sigurnazenskakuca@csrns.org.rs

Нови Сад, 16. децембар 2015. године