Читај ми

ГРАД СПРОВЕО ПРЕВЕНТИВНУ АКЦИЈУ У ДВОРИШТИМА ШКОЛА И ВРТИЋА

Третмани чувају малишане од крпеља и лајмске болести

- Ова акција  је, пре свега, систематски одговор на чињеницу да се из године у годину повећава проценат крпеља који преносе опасну лајмску болест. Уз подршку  градоначелника Милоша Вучевића, а у сарадњи новосадском фирмом  „Циклонизација“ третираћемо дворишта свих школа и вртића против крпеља- изјавио је члан Градског већа за образовање Радомир Дабетић који је заједно са чланом Градског већа за управу и прописе Миланом Ђурићем организовао комплетан посао.

Инфектолози и прелиминарна истраживања упозоравају да је у овом моменту проценат крпеља заражених лајмском болешћу негде око 30 одсто, а управо су деца категорија која је највише изложена убодима крпеља. Лајмска болест, иначе, има сезонски тип јављања. Највиши пик је од априла до краја јуна, а затим долази период мање активности крпеља све до краја августа и септембра када се појављује други пик.

Десет стручних екипа новосадске „Циклонизације“  током целог викенда било је на терену, како би сви малишани од понедељка имали безбедно окружење за игру. Бројност крпеља варира од године до године због разних фактора, али је познато да већој бројности крпеља погодује блага зима. Крпељи немају специфичног домаћина већ за исхрану користе разне животиње, укључујући ситне глодаре, дивљач и птице, као и домаће животиње. Човек је случајни домаћин крпеља и нападнут је обично када се креће кроз ниско растиње или седи на трави. На нашем подручју својим убодом крпељи на људе преносе две болести: бактеријску инфекцију узроковану бактеријом Borrelia burgdorferi, познату под именом Лајмска болест и вирусни крпељни менингоенцефалитис. У нашим крајевима Лајмска болест је знатно распростањенија, а стручњаци се слажу да је у њеном спречавању најважнија превенција, односно акције које ће спречити убод крпеља.

Нови Сад, 20. април 2013. године