Читај ми

ГРАД НОВИ САД УЛАЖЕ У ПРИМАРНУ ЗДРАВСТВЕНУ ЗАШТИТУ

Други Симпозијум Дома здравља „Нови Сад“, на тему „Утицај на факторе ризика – најмоћнија технологија примене здравствене заштите“ одржан је данас у амфитеатру СПЦ „Војводина“. Симпозијум је акредитован од стране Здравственог савета Србије и реализује се у оквиру програма континуиране едукације, а присутне здравствене раднике из војвођанских установа примарне здравствене заштите поздравио је члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват.

-  Наши лекари су добри стручњаци који остварују изузетне резултате и могу много да пруже, иако немају опрему и услове рада као њихове колеге из иностранства. Зато је веома важно да здравствени радници располажу информацијама и буду упознати са савременим токовима лечења. Град Нови Сад препознаје значај оваквих едукација и наставиће да их подржава- изјавио је проф. др Золтан Хорват.

Он је додао да Град води рачуна о примарној здравственој заштити Новосађана и да су, поред изградње новог објекта Завода за хитну медицинску помоћ, ове године уложена и значајна средства у Дом здравља, како у опрему тако и у реконструкцију.

- Завршена је реконструкција објекта у Кисачу, ускоро ће бити завршен и објекат у Змај Огњена Вука, а планирамо и комплетну реконструкцију Дома здравља на Лиману, чији ће део услуга бити премештен у објекат у Вршачкој који ћемо такође реновирати. Имамо план да се у објекту у Васе Стајића организују све услуге намењене трудницама, а треба споменути и да ће Новосађанкама ускоро на располагању бити и нови мамограф. Ближи нам се и почетак највећег пројекта ове установе, а то је изградња новог објекта Дома здравља на Адицама- објаснио је проф. др Хорват.

Директор Дома здравља „Нови Сад“ прим. др Веселин Бојат је изразио задовољство што та установа спроводи континуитет и што и ове године организује Симпозијум чији је циљ извештавање и покретање дискусије о најактуелнијим темама из области здравствене заштите.

-Превенција болести је најбоље и најјефтиније решење за сваког човека и наш основни задатак. Примарна здравствена заштита у Војводини је добро организована и мислим да може да представља добар пример осталим деловима наше државе. Надам се да ћемо нарадне године окупити више директора војвођанских Домова здравља, како би заједно дефинисали проблеме са којима се суочавамо и покренули иницијативе које би представили надлежнима. Овом приликом желим да се захвалим Граду који је и ове године омогућио да се опрема у Дому здравља значајно обнови, да наши суграђани имају врхунску дијагностику и да се смање листе чекања – истакао је прим. др Веселин Бојат.

Нови Сад, 2. новембар 2018. године