Читај ми

ДЕЛЕГАЦИЈA ИЗ НР КИНЕ У ПOСETИ НOВOM СAДУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је састанку са високом политичком делегацијом Комунистичке партије НР Кине, на челу са чланом Политбироа Централног комитета ове партије Џангом Чунсианом, који је уприличио председник Покрајинске владе Игор Мировић.

На састанку је заједнички оцењено да је висок ниво политичких односа Србије и Кине који су успоставили највиши државни органи обе земље, створио најчвршће темеље за унапређење сарадње у различитим областима. Председник Покрајинске владе Игор Мировић је рекао да се често каже да су у групи НР Кине са државама Централне и Источне Европе „16+1“ многе  државе партнери и сарадници, а да је Србијa и искрени пријатељ Кине.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић истакао је да је и Нови Сад веома заинтересован да се договори највиших органа Кине и Србије реализују успешно и на локалном нивоу. Упознао је госте са чињеницом да Нови Сад карактерише међунационална толеранција и известио присутне о плановима да јавне ознаке у Новом Саду, поред других страних језика, буду исписане и на кинеском, што је оцењено као веома битно за будуће туристе из Кине.

Игор Мировић је нагласио да је Народна Република Кина значајан и поуздан партнер Србији, нарочито у великим инфраструктурним пројектима, као што је изградња пруге Београд-Будимпешта, која ће, сложили су се саговорници, имати важан утицај на економски развој  Војводине, кроз коју већим делом и пролази.

Поред тога, Игор Мировић и Џанг Чунсиан потврдили су да је веома важна сарадња и на регионалном нивоу, која доприноси учвршћивању укупних односа две државе. Високи гост из Кине нагласио је да је данашња посета Покрајинској влади и уследила зато што је АП Војводина важна, с обзиром на њену виталност за даљи развој сарадње.  Са тиме се сложио и председник Покрајинске владе и изнео да АП Војводина последњих месеци интензивно ради  на даљем учвршћивању међурегионалне сарадње са кинеским провинцијама Гуангдонг и Хајнан.  Констатовано је да је битно да се заједно одаберу пројекти на којима ће се сарађивати, као почетна тачка и за будуће активности.

У разговору је посебно било речи о унапређењу  привредне и трговинске сарадње, учешћу кинеских компанија у пројекту Фрушкогорског коридора, а  као области у којој би се та сарадња могла реализовати споменута је пољопривреда, посебно сточарство.

Поред тога, истакнуто је да ће визна либерализација и увођење директне авионске линије Београд-Пекинг допринети и развоју туризма, а ова привредна грана у разговору је посебно апострофирана као веома перспективна.

На састанку су били присутни и потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница и шеф посланичке групе Српске напредне странке у Скупштини АП Војводине Миленко Јованов.

Џанг Чунсиан је најавио да ће током посете Србији имати и састанак са представницима кинеских компанија које послују у нашој земљи и да ће са њима разговарати о свим овим темама и позвао представнике АП Војводине у узвратну посету Кини.

Нови Сад, 13. април 2017. године