Будите први који ће тестирати нове е-услуге Града Новог Сада у оквиру пројекта CLIPS

Град Нови Сад, у сарадњи са ЈКП "Информатика" и компанијом ДунавНет, у оквиру конзорцијума од 11 учесника из пет европских земаља, ради на реализацији пројекта под називом CLIPS, који за циљ има креирање пилота иновативних јавних услуга уз коришћење такозваног рачунарства у облаку. Фаза тестирања у изолованим условима је завршена и сада се позивају грађани да се укључе у тестирање у реалним условима.

Пројектом је предвиђено да се путем пилота демонстрирају и евалуирају могућности коришћења cloud технологија за оптимизацију и ефикасније спровођење различитих градских сервиса, чиме се грађанима олакшава коришћење таквих услуга и ствара основа за креирање нових сервиса од стране појединаца и заинтересованих компанија.

Грађани који се пријаве да тестирају ове нове потенцијалне услуге, својим коментарима и предлозима омогућиће проверу да ли примењена технолошка решења одговарају стварним потребама. Сви који желе да дају свој допринос у процесу стварања овог модерног сервиса могу се регистровати на вебсајту clips.dunavnet.eu и:

  • приступити евиденцији својих рачуна код ЈКП "Информатика",
  • променити број чланова домаћинства (за индивидуално становање могуће je повећати или смањити број чланова домаћинства, за колективно становање само повећати),
  • прегледати понуде осигуравајућих кућа,
  • компаније могу искористити отворене податке које пружа градска управа за креирање сопствених апликација и сервиса.

Такође, грађани се позивају да преузму апликацију за паметне телефоне мојНС, на https://play.google.com/store/apps/details?id=com.eu.smartsantander.participatorysensing.mojns помоћу које је могуће пријавити одређене комуналне проблеме одговарајућим јавним службама.

Поред Новог Сада, пилот услуге у оквиру пројекта CLIPS тестирају се и у Бремерхафену (Немачка), Лечeу (Италија) и Сантандеру (Шпанија). Пун назив пројекта Европске уније који се финансира из средстава програма FP7 је Cloud Approach For Innovation In Public Services ("Иновативан приступ пружању јавних услуга кроз рачунарство у облаку"). Више информација можете пронаћи на званичном вебсајту: www.clips-project.eu.