Читај ми

БЕОГРАДСКИ ФОРУМ ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присустовао је панел дискусији која је одржана у оквиру Београдског форума цивилног друштва, у Свечаним салонима на Петроварадинској тврђави. Форум се организује под патронатом Серије сусрета Западног Балкана, а одржава се у периоду од 11. до 13. маја у Новом Саду и Београду.

- Задовољство нам је што смо Град домаћин Форума који је посвећен сарадњи невладиног сектора и јавног сектора, што доприноси уклањању баријера које постоје на том плану. Овде је пажња такође посвећена међурегионалној сарадњи на овом подручју, а у контексту интегративних процеса кроз које пролази и наша држава, па сам захвалан организаторима што су део програма Форума организовали у Новом Саду. Очекујем да после оваквих догађаја у будућности буде још израженија комуникација између цивилног сектора и представника власти држава овог региона – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

Према речима Хедвиг Морвал из Европског фонда за Балкан, Форум је наставак активности покренутих прошле године током Бечког самита за Западни Балкан, где је отворена могућност да и цивилно друштво узме учешће у Берлинском процесу који пружа модалитете за преговарање о пројектима на путу овог региона ка европској будућности.

- Циљ нам је да разговарамо о томе како да удружимо ресурсе који ће помоћи да наше државе што пре постигну резултате у кључним областима како би се што брже приближили чланству у Европској унији – истакла је Хедвиг Морвал.

Београдски форум цивилног друштва је заједничка иницијатива Европског фонда за Балкан (ЕФБ) и ЕРСТЕ фондације, која се реализује уз подршку Регионалног савета за сарадњу и Европске делегације у Србији, као и уз блиску сарадњу са Европским покретом у Србији – Локалним саветом у Новом Саду, Центром за регионализам, ЕУ инфо кутком у Новом Саду и Покрајинским секретаријатом за науку и технолошки развој.

Закључци овог форума представљаће основу за формулисање скупа порука које ће бити упућене Париском самиту Западног Балкана.

Нови Сад, 12. мај 2016. године